Koronavirusepidemian vaikutus hautajaisjärjestelyihin

päivitetty 3.7.2020


Piispat ovat lähettäneet seurakunnille ohjeistuksen kokoontumisrajoitusten vaiheittaisesta purkamisesta 1.6.2020 alkaen. Siunaustilaisuuteen osallistuvien henkilömäärä riippuu kappelien ja kirkkojen suuruudesta. Seurakunnan tiloissa on mahdollista järjestää muistotilaisuuksia mutta tietyin ehdoin ja rajoituksin. Ota yhteyttä lähimpään toimistoosi ja kysy lisää, autamme ja vastaamme sinua askarruttaviin kysymyksiin.

Miten hautajaisjärjestelyt voi aloittaa?

Voit soittaa, lähettää sähköpostia tai tulla käymään. Suosittelemme kuitenkin ajanvarausta toimistollemme. Näin voimme varmistaa sen, ettei toimistolla ole samaan aikaan muita asiakkaita ja huolehtia hygieniasta.

Jokaisen asiakaskäynnin jälkeen desinfioimme kosketuspinnat. Osassa toimistoistamme on käytössä suojapleksit. Suojapleksit ovat käytössä Turussa ja Naantalissa. Olemme varanneet toimistoihimme kertakäyttökäsineita ja desinfektioainetta käsille asiakkaidemme ja henkilökuntamme turvallisuuden varmistamiseksi. 

Voitte hoitaa järjestelyt myös puhelimitse tai sähköpostitse. Ammattitaitoiset ja ystävälliset asiakaspalvelijamme auttavat teitä kaikissa järjestelyissä ja kysymyksissä.

Vaikuttaako poikkeusaika hautaustapaan?

Poikkeusaikana seurakunnat suosittelevat arkkuhautauksen sijaan tuhkausta. Vainaja siunataan arkussa ja toimitetaan sen jälkeen krematorioon tuhkattavaksi.

Pääperiaate edelleen on, että vainajat siunataan ennen tuhkaamista, mutta poikkeusaikana kirkkoherran luvalla voidaan vainaja tuhkata ennen edeltävää siunausta. Uurna voidaan siunata uurnanlaskun yhteydessä.

Tuhkauurna haudataan tai tuhka sirotellaan vainajan toiveen mukaiselle paikalle.

Tuhka tulee haudata vuoden sisällä tuhkauksesta.

Arkkuhautauksen yhteydessä siunaus tapahtuu yleensä kirkossa tai kappelissa. Poikkeusajan vuoksi siunaus voi tapahtua myös haudalla. Haudalla tapahtuvissa siunaustilaisuuksissa arkku lasketaan tilaisuuden aluksi hautaan, jonka jälkeen pappi toimittaa siunauksen. Siunauksesta ja käytännöstä sovitaan kuitenkin yhdessä papin kanssa ja omaisten toiveet otetaan huomioon.

Miten voin vielä hyvästellä vainajan?

Poikkeusaikana seurakunnat ovat kieltäneet arkun avaamisen seurakunnan tiloissa.

Toistaiseksi vainaja voidaan hyvästellä kuitenkin sairaalan, vanhainkodin tai terveyskeskuksen tiloissa, mikäli heillä on olemassa siihen puitteet. 

Hautaustoimisto ohjeistaa teitä suojavarusteiden käytössä, mikäli niitä tarvitaan.

Hyvästelystä ja sen järjestelystä kannattaa rohkeasti kysyä meiltä. Kaikissa sairaaloissa ei ole näyttömahdollisuutta.

Mitä siunaustilaisuudessa tulee ottaa huomioon?

Yleinen ohjeistus on, että siunaustilaisuuteen saa osallistua enintään 10 omaista. Näihin henkilöihin sisällytetään myös kaikki kantajat, esiintyjät, valokuvaajat ym. Siunaustilaisuudessa voivat kuitenkin olla läsnä vainajan kaikkein lähimmät omaiset, vaikka tämä ylittäisikin annetun 10 henkilön rajan. 1.6. alkaen kappelien ja kirkkojen henkilömäärien rajoitusta lähdetään asteittain purkamaan. Henkilökuntamme kertoo sinulle millaiset rajoitteet ovat voimassa missäkin kappelissa ja kirkossa.

Jos olet sairaana, sinulla on hengitystieoireita tai olet ollut kontaktissa todetun koronaviruksen kantajan kanssa, sinun ei pidä osallistua siunaustilaisuuteen.

Kappelissa tai kirkossa tulee istua väljästi sekä pidettävä 2 metrin etäisyys toisiin henkilöihin. Omat takit on syytä ottaa omalle paikalle eikä jättää yleisiin naulakoihin.

Omaiset voivat halutessaan pyrkiä järjestämään suoratoiston eli striimauksen siunaustilaisuudesta, jolloin ne henkilöt, jotka eivät saaneet siunaukseen osallistua voivat katsoa sen livenä verkon kautta.

Mikäli arkku halutaan omaisten toimesta kantaa siunaustilaisuuden jälkeen, arkkuun tulee tilata kahvat. Tällöin suntioiden ei tarvitse opastaa omaisia lähikontaktissa liinojen käytöstä.

Miten muistotilaisuus voidaan järjestää?

Tällä hetkellä osa tilausravintoloista voi ottaa rajoitetun henkilömäärän sisään. Tarjoilu voidaan järjestää suoraan pöytiin ja istumapaikat järjestellään väljästi. Kotona järjestettävään muistotilaisuuteen voimme toimittaa pitopalvelun kautta tuotteet ja astiat. 1.6. alkaen osa seurakuntasaleista ja -tiloista avautuvat taas muistotilaisuuksille. Henkilökuntamme auttaa sinua selvittämään, mikä henkilömäärärajoite on toivomassanne tilassa.

Muistotilaisuus voidaan järjestää myös myöhemmin, esimerkiksi uurnanlaskun yhteydessä.

Myöhempää muistotilaisuutta varten on mahdollista taltioida siunaustilaisuus videolle tai valokuva-albumiin.

En saa osallistua hautajaisiin, miten voin lähettää osanottoni?

Poikkeustilan aikana osanottajien määrä on tarkkaan rajattu. Omaisille voi lähettää osanoton adressilla ja tilaisuuteen voi myös tilata lähetettäväksi kukkia.

Toimistomme kautta voit lähettää kukkatervehdyksen mihin tahansa tilaisuuteen. Sovimme puolestasi suntion tai omaisten kanssa, että joku laskee kukat puolestasi. Floristimme voivat kirjoittaa kauniit adressit, jotka toimitamme toivomaasi osoitteeseen.

Läheiseni menehtyi koronavirukseen – miten se rajoittaa järjestelyitä?

Vainajat, joilla on todettu tai joilla epäillään olleen COVID-19, voidaan haudata ja tuhkata tavanomaiseen tapaan (THL). Koronavirukseen menehtyneiden vainajien kanssa noudatetaan kuitenkin erityistä varovaisuutta.

Koronavirusta epäiltäessä vainaja suojataan sairaalaan toimesta ruumispussiin. Kuljettajiemme on siirrettävä vainaja ruumispussissa myös arkkuun eli vainajaa ei voida pukea.

Koronavirusta epäiltäessä seurakuntien ohje on, että hautaustapana suositaan tuhkausta. Arkkuhautauksen yhteydessä täytyy ottaa huomioon tiettyjä asioita, kuten muun muassa hautapaikan uudelleen käyttämisen rajaaminen ainoastaan tuhkahautauksiin, jos vainaja on arkkuhautauksen yhteydessä ollut ruumispussissa..

Tarkempia tietoja saat hautaustoimistostamme.


Noudatamme seurakunnan ohjeistusta hautauksesta. Näitä tietoja päivitetään ja seuraamme tilannetta.

EVL -Kirkon toimia ja ohjeistuksia koronavirustilanteessa

THL - Vainajien käsittelyohjeet