Koronavirusepidemian vaikutus hautajaisjärjestelyihin

päivitetty 9.10.2020


Siunaustilaisuuteen osallistuvien henkilömäärä riippuu kappelien ja kirkkojen suuruudesta. Seurakunnan tiloissa on mahdollista järjestää muistotilaisuuksia mutta tietyin ehdoin ja rajoituksin. Ota yhteyttä lähimpään toimistoosi ja kysy lisää, autamme ja vastaamme sinua askarruttaviin kysymyksiin.

Seurakunnat ovat ottaneet tiloihinsa käyttöön vahvan maskisuosituksen eli huomioithan tämän asioidessasi seurakunnan tiloissa siunaustilaisuuden tai muun asioinnin yhteydessä. Kappeleissa ei ole tarjolla maskeja.

Miten hautajaisjärjestelyt voi aloittaa?

Voit soittaa, lähettää sähköpostia tai tulla käymään. Suosittelemme kuitenkin ajanvarausta toimistollemme. Näin voimme varmistaa sen, ettei toimistolla ole samaan aikaan muita asiakkaita ja huolehtia hygieniasta.

Jokaisen asiakaskäynnin jälkeen desinfioimme kosketuspinnat. Osassa toimistoistamme on käytössä suojapleksit. Suojapleksit ovat käytössä Turussa ja Naantalissa. Olemme varanneet toimistoihimme kertakäyttökäsineita ja desinfektioainetta käsille asiakkaidemme ja henkilökuntamme turvallisuuden varmistamiseksi. 

Voitte hoitaa järjestelyt myös puhelimitse tai sähköpostitse. Ammattitaitoiset ja ystävälliset asiakaspalvelijamme auttavat teitä kaikissa järjestelyissä ja kysymyksissä.

Vaikuttaako poikkeusaika hautaustapaan?

Poikkeusaikana seurakunnat suosittelevat arkkuhautauksen sijaan tuhkausta. Vainaja siunataan arkussa ja toimitetaan sen jälkeen krematorioon tuhkattavaksi.

Pääperiaate edelleen on, että vainajat siunataan ennen tuhkaamista, mutta poikkeusaikana kirkkoherran luvalla voidaan vainaja tuhkata ennen edeltävää siunausta. Uurna voidaan siunata uurnanlaskun yhteydessä.

Tuhkauurna haudataan tai tuhka sirotellaan vainajan toiveen mukaiselle paikalle.

Tuhka tulee haudata vuoden sisällä tuhkauksesta.

Arkkuhautauksen yhteydessä siunaus tapahtuu yleensä kirkossa tai kappelissa. Poikkeusajan vuoksi siunaus voi tapahtua myös haudalla. Haudalla tapahtuvissa siunaustilaisuuksissa arkku lasketaan tilaisuuden aluksi hautaan, jonka jälkeen pappi toimittaa siunauksen. Siunauksesta ja käytännöstä sovitaan kuitenkin yhdessä papin kanssa ja omaisten toiveet otetaan huomioon.

Miten voin vielä hyvästellä vainajan?

Poikkeusaikana seurakunnat ovat kieltäneet arkun avaamisen seurakunnan tiloissa.

Toistaiseksi vainaja voidaan hyvästellä kuitenkin sairaalan, vanhainkodin tai terveyskeskuksen tiloissa, mikäli heillä on olemassa siihen puitteet. 

Hautaustoimisto ohjeistaa teitä suojavarusteiden käytössä, mikäli niitä tarvitaan.

Hyvästelystä ja sen järjestelystä kannattaa rohkeasti kysyä meiltä. Kaikissa sairaaloissa ei ole näyttömahdollisuutta.

Mitä siunaustilaisuudessa tulee ottaa huomioon?

Kappeleissa ja kirkoissa on voimassa tietyt henkilömäärärajoitukset osallistujien suhteen. Jos väkimäärän arvioidaan nousevan lähelle sallittua ylärajaa, varataan varmuudeksi suurempi kappeli- tai kirkkotila. Henkilökuntamme kertoo sinulle millaiset rajoitteet ovat voimassa missäkin kappelissa ja kirkossa.

Jos olet sairaana, sinulla on COVID-19 infektioon sopivia oireita (nuha, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut, kuume, pahoinvointi, ripuli) tai olet ollut kontaktissa todetun koronaviruksen kantajan kanssa, sinun ei pidä osallistua siunaustilaisuuteen.

Kappelissa tai kirkossa tulee istua väljästi sekä pidettävä 2 metrin etäisyys toisiin henkilöihin. Tämä on huomioirava muös eteis- ja ulkotiloissa. Omat takit on syytä ottaa omalle paikalle eikä jättää yleisiin naulakoihin.

Seurakunnat toivovat, että kaikki siunaus- tai jäähyväistilaisuuteen tai uurnasaattoon osallistuvat käyttävät maskia tai vastaavaa hengityssuojaa. Osallistujat huolehtivat itse maskin mukaan ottamisesta. Kappeleissa ei ole tarjolla maskeja.

Omaiset voivat halutessaan pyrkiä järjestämään suoratoiston eli striimauksen siunaustilaisuudesta, jolloin ne henkilöt, jotka eivät saaneet siunaukseen osallistua voivat katsoa sen livenä verkon kautta.

Mikäli arkku halutaan omaisten toimesta kantaa siunaustilaisuuden jälkeen, arkkuun suositellaan tilaamaan kahvat. Tällöin suntioiden ei tarvitse opastaa omaisia lähikontaktissa liinojen käytöstä.

Uurnasaattoon kokoontuminen on ulkotiloissa ja mikäli omaiset noutavat uurnan itse krematoriolta, tulisi käyttää maskia.

Miten muistotilaisuus voidaan järjestää?

Tällä hetkellä osa tilausravintoloista voi ottaa rajoitetun henkilömäärän sisään. Tarjoilu voidaan järjestää suoraan pöytiin ja istumapaikat järjestellään väljästi. Kotona järjestettävään muistotilaisuuteen voimme toimittaa pitopalvelun kautta tuotteet ja astiat. Seurakunnan tiloissa on voimassa henkilömäärärajoitukset. Henkilökuntamme auttaa sinua selvittämään, mikä henkilömäärärajoite on toivomassanne tilassa.

Muistotilaisuus voidaan järjestää myös myöhemmin, esimerkiksi uurnanlaskun yhteydessä.

Myöhempää muistotilaisuutta varten on mahdollista taltioida siunaustilaisuus videolle tai valokuva-albumiin.

Kanttorit eivät pääsääntöisesti osallistu muistotilaisuuksiin.

En saa osallistua hautajaisiin, miten voin lähettää osanottoni?

Poikkeustilan aikana osanottajien määrä on tarkkaan rajattu. Omaisille voi lähettää osanoton adressilla ja tilaisuuteen voi myös tilata lähetettäväksi kukkia.

Toimistomme kautta voit lähettää kukkatervehdyksen mihin tahansa tilaisuuteen. Sovimme puolestasi suntion tai omaisten kanssa, että joku laskee kukat puolestasi. Floristimme voivat kirjoittaa kauniit adressit, jotka toimitamme toivomaasi osoitteeseen.

Läheiseni menehtyi koronavirukseen – miten se rajoittaa järjestelyitä?

Vainajat, joilla on todettu tai joilla epäillään olleen COVID-19, voidaan haudata ja tuhkata tavanomaiseen tapaan (THL). Koronavirukseen menehtyneiden vainajien kanssa noudatetaan kuitenkin erityistä varovaisuutta.

Koronavirusta epäiltäessä vainaja suojataan sairaalaan toimesta ruumispussiin. Kuljettajiemme on siirrettävä vainaja ruumispussissa myös arkkuun eli vainajaa ei voida pukea.

Koronavirusta epäiltäessä seurakuntien ohje on, että hautaustapana suositaan tuhkausta. Arkkuhautauksen yhteydessä täytyy ottaa huomioon tiettyjä asioita, kuten muun muassa hautapaikan uudelleen käyttämisen rajaaminen ainoastaan tuhkahautauksiin, jos vainaja on arkkuhautauksen yhteydessä ollut ruumispussissa..

Tarkempia tietoja saat hautaustoimistostamme.


Noudatamme seurakunnan ohjeistusta hautauksesta. Näitä tietoja päivitetään ja seuraamme tilannetta.

EVL -Kirkon toimia ja ohjeistuksia koronavirustilanteessa

THL - Vainajien käsittelyohjeet